Start Listy i opinie
listy nadesłane do DiS, opinie, blogi cudze i własne... Drukuj Email
Spis treści
listy nadesłane do DiS, opinie, blogi cudze i własne...
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Wszystkie strony

 

Przenoszę polskie tłumaczenie RODO na hipertekst i raptem widzę kilka błędów pisarskich, a jeden poważniejszy;
co robić?

ad, 6.11.2019, 19:56

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zapanowało bezkrólewie
pomiędzy epoką naturalnej wyobraźni, co już odeszła, a sztucznej inteligencji, która jeszcze nie przyszła

ad, 7.09.2019, 1:33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeśli piszesz do 100 osób, to przeczytaj 100 razy zanim to co tworzysz im wyślesz.

ad, 10.06.2019, 2:19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

W ruchu samochodowym kierowcy różniczkują albo całkują; dla pierwszych ważna jest prędkość chwilowa, drudzy wiedzą że droga to całka prędkości po czasie.

ad, 26.08.2018, 18:50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

większym osiągnięciem jest eliminacja informatyki stamtąd skąd można ją usunąć niż sztuczne jej wprowadzenie tam gdzie można się bez niej obejść

parafraza Steinhausa, 31.05.2018, 12:42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Starożytna Troja byłaby do dziś mitem, gdyby nie pewien zapaleniec z XIX w. długo lekceważony przez naukowców.

ad, 24.03.2018, 13:33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czy systemy klasy ERP wyposażone w geoanalitykę przejdą w trzeci wymiar?

Aplikacje ERP, które zostały stworzone z myślą o zarządzaniu przedsiębiorstwem ciągle stoją przed wyzwaniem dostosowywania się do rosnących wymagań rynku. Potrzebują kolejnych modyfikacji lub uzupełnień systemami towarzyszącymi. Nigdy nie obejmowały całości procesów, zostały stworzone z myślą o produkcji wytwarzającej wyroby pod magazyn. Obecnie jednak coraz częściej mamy do czynienia z produkcją na zamówienie. Optymalizacja rozwoju systemów IT powinna obejmować ocenę kosztów kolejnej modyfikacji czy też uzupełnienia innymi systemami. Digitalizacja przestrzeni dla procesów pod magazyn może wykorzystać metodę PLM, która dobrze obsługuje procesy powtarzalne i zestandaryzowane. Gorzej będzie z zastosowaniem metody PLM dla procesów i tu idealna byłaby przestrzenna technologia BIM (system informacyjny dla budowli), która uwzględnia więcej zmiennych w swoim modelu.

Małgorzata Urszula Nowak, analityk biznesowy IT wykorzystujący dane przestrzenne (źródło: Linkedin, 23.03.2018)

 


 

Startupy - Hippie - NEP - Wojna secesyjna

Temat startupów inspiruje trochę historiozoficznie. Wydaje się że mamy teraz sytuację podobną do dzielenia się wiedzą z okresów hipisowskich 1965-1970. Właśnie wtedy zrodziło się sporo ważnych wynalazków, powstał np. Unix, który przez długie lata był religią.

Skoczmy kolejne 50 lat wstecz - mamy lata 1920 - w USA prosperity Forda, w Rosji NEP.

Znowu 50 lat wstecz - w USA koniec wojny secesyjnej i zniesienie niewolnictwa.

Tak więc wygląda że cykl gospodarczy na startupy (innowacje gospodarcze, biznesowe) wynosi jakieś 50 lat; to jest oczywiście hipoteza badawcza. Trzeba by trochę podrążyć na temat różnic i podobieństw wspomnianych epok. (ady, 5.10.2017)

 

 

CRM analityczny -

na ile boty mogą grillować klienta, żeby mimo to nie odszedł.

ad, 3.10.2017, 12:45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pedagodzy odradzają

stresować dzieci datami

historii. Ale czy nie widzą

stresu w przypadku

PIN-ów i passwordów?

ad, 1.09.2017, 11:49

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Upraszczamy gramatykę

w trosce o roboty,

a komplikujemy podatki

w trosce o ludzi.

a, 21.08.2017, 17:07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Funkcje, nazwa, przeznaczenie

gimel, 11.04.2017, 11:37

Co to jest ERP wszyscy użytkownicy niby wiedzą. Jest to aplikacja o określonej liczbie funkcji określonego typu. Jednak nazwa ta okazała się rodzajem nobilitacji dla zintegrowanych systemów zarządzania. Czym to skutkuje? Coraz więcej dostawców ZSZ przemianowuje swoje systemy w ten sposób, żeby zawierały w nazwie te trzy magiczne literki. To o wiele prościej zrobić, niż wprowadzić do aplikacji cechy kwalifikujące jako ERP. Jest jednak również inne zjawisko, przeznaczenia oprogramowania. Jeśli wdrożymy trzy systemy, A, B, C, z których żaden samodzielnie nie jest ERP, zaś łączne mają cechy ERP, to czy przedsiębiorstwo rozporządza systemem ERP, czy nie? Oto pytanie. Użytkownicy twierdza że tak. Ciekawe, że jednocześnie nikt tym użytkownikom systemu ERP nie sprzedał. (g)

 

Δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στον ίδιο ποταμό

Heraklit (540-480 B.C.)

 

Zbliżamy się do takiego paradygmatu

"Piszcie zawsze tak, żeby was robot rozumiał" (a, 25.07.2017, 11:59)


Po co zarządzanie aktami

z wykorzystaniem RFID

w sądach

powszechnych?

a, 19.07.2017, 12:50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Big data po polsku

gimel, 10.01.2016, 01:35

Big Data - jak to spolszczyć? Dane masowe, dane wielkoskalowe? Najmniej przekonujące są gigadane, megadane. Chociaż w niektórych językach tak to akurat funkcjonuje. (g)

 

Nie ma przypadków, są tylko znaki

Bronisław Bozowski (1908-1987)

 

 


 

Nie wierzyli

gimel, 20.12.2015, 9:08

Liczne zasłony nie pomogły. Jednak zmieniło się. (g)

 

Eidetyczność a kreatywność

gimel, 29.09.2015, 11:15

Redukcja eidetyczna - to jedna z metod filozofii fenomenologicznej polegająca na poszukiwaniu istoty przedmiotów czy zjawisk (Husserl/Ingarden). Okazuje się, że pamięć eidetyczna ogranicza innowacyjność (np. w opracowywaniu algorytmów). Wydawałoby się dla odmiany, iż podejście fenomenologiczne to raczej podstawa kreatywności. W podejściu Peirce'a/Sowy w łańcuchu indukcja-dedukcja-abdukcja czym byłaby redukcja eidetyczna? Chyba głównie właśnie abdukcją. (g)

 


 

Bankowe systemy WERSALIKOWE

gimel, 19.11.2014, 1:46

Coraz ładniejsze i zabawowe te witryny bankowości elektronicznej banków. Ale jednocześnie wszelkie opisy przelewów banki nadal wypuszczają w WERSALIKACH. Czy to nie paradoks? (g)

 

Nie jesteśmy dotowani, więc przetrwamy

Kim, 29.08.2014, 23:50

Firma jest w całości finansowana ze środków własnych, nie korzystamy ze wsparcia przez fundusze Unii Europejskiej, zatem korzystając z naszych usług nie ryzykujesz, że firma zostanie zlikwidowana, gdy tylko zakończy się jej dofinansowanie.

(cytat z witryny Kim Business Solutions, Poznań, 29.08.2014)

 

Czy Żaneta Jeleń uwzględnia outsourcing pracy?

g, 26.08.2014, 8:59

Czy obecna szefowa amerykańskiego FED Żaneta Jeleń (Janet L. Yellen) w swoich decyzjach uwzględnia międzynarodowy outsourcing zatrudnienia? Z jej niedawno wygłoszonej analizy rynku pracy wydaje się, ze chyba nie za bardzo..

tutaj można znaleźć pełen tekst wystąpienia Janet L. Yellen z 22.08.2014 (po angielsku)

 

W Sopocie "honda rozjeżdżała ludzi"

gim, 20.07.2014, 23:12

Symptomatyczny dla pewnego stylu myślenia tytuł Gazety trójmiejskiej: "honda [...] rozjeżdżała ludzi". W całym artykule kierowca nie ma nazwiska, przez co prawie anonimowy dziennikarz (mcd, wer) i jego koncern, chronią dobra "osobiste" bezspornego przestępcy. A prawa ponad 20 pokiereszowanych osób niemal się nie liczą.

http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,16351018,Dramatyczne_nocne_sceny_w_Sopocie__Honda_wjechala.html

(gimel)

 

Myszologia nakręcająca się

gim, 03.07.2014, 02:25

Kolejne pokolenie nie umie wykorzystywać klawiatury komputera bo jakoby mysz jest dobra na wszystko.  Gdy mówię, że zejście w przeglądarce na koniec strony www to End, a powrót to Home budzę niedowierzanie. Wiem, komputery z klawiaturą dotykową wzmacniają chęć głaskania wszystkiego co na ekranie. Ale z ergonomią to nie ma wiele wspólnego. Jest faktem, że projektanci urządzeń kieszonkowych bardzo lekceważą skróty klawiaturowe, nie tylko zresztą ten aspekt ergonomii. (g)

 

 

Banki podważają prawa równowagi popytu-podaży

gim, 31.05.2014, 23:43

Jeśli nie masz pieniędzy na towar, inwestycję, to bank ci pożyczy -- zawsze i wszędzie. Jednak czy przyszło ci do głowy, że bank pożyczając tobie zaczyna zmieniać reguły równowagi popytu i podaży?

Bo oto nagle kupujesz coś na co nie byłoby cię stać. Gdybyś ty i wielu takich jak ty nie kupił teraz, producent szybciej obniżyłby ceny. A tak tego nie zrobi, bo dzięki bankowi sprzeda za wyższą cenę.

Rola banków jest ważna, ale ten aspekt wpływania na boskie prawa popytu i podaży wydaje się dość niebezpieczny i nieprzewidywalny. Tym bardziej, że samym bankom prawie w ogóle nie pozwalamy upadać.

Wirtualizacja pieniądza nie jest tylko zabiegiem technicznym. Pieniądz wirtualny powinien mieć tak samo ścisłe prawa emisji, jak pieniądz fizyczny. A może nawet bardziej?

(gim)

 

 

Ile kosztuje kolejna odsłona PESEL

gipel, 24.04.2014, 12:03

Urzędnicy przyznali w końcu za ile kupują kolejną odsłonę systemu PESEL. Centralny Ośrodek Informatyki (przedsiębiorca wpisany do KRS)  dostaje z budżetu na ten cel prawie 100 mln zł netto (121.623 tys zł brutto).

Tyle jawnie, w postaci ukrytych dotacji więcej. Jest to przypuszczalnie najdroższy z dotychczasowych "nowych" peseli. Budowany w tajemnicy i bez przetargu

MSW odmówiło udostępnienia umowy. Jest wyrok sądu nakazujący - ale dotychczas niewykonany. (gip)

 

Prawie wszystkie dotacje patologizują rynek

gimel, 26.03.2014, 14:48

Dofinansowywanie dużymi pieniędzmi małych rynków (np. rynku szkoleń, ale prawdę mówiąc i większości innych, bo wobec dotacji UE większość polskich rynków wydaje się mała) może doprowadzić tylko do patologii i wynaturzeń.

Dlatego sugeruję wszystkim którzy mają na to wpływ rozważenie dofinansowywania tylko i wyłącznie tych inwestycji, których naprawdę żadna firma nie jest w stanie poprowadzić samodzielnie. Moim ideałem jest w tej chwili autostrada Suwałki-Ustrzyki Dolne ? nic więcej; resztę zbudowałaby, dobudowała, uzupełniła, twórczo rozwinęła niewidzialna ręka rynku (informatykę też).

Przypominam, ze ok. 70 lat temu Korea Południowa zaczęła swój rozwój od stworzenia wielkiej autostrady przez cały kraj; żadnej promocji innowacyjności wtedy jeszcze nie było ? Samsung urodził się samodzielnie - na podatnym gruncie. (g)

 

Jedni Data Center budują drudzy zamykają

jl. 16.03.2014, 01:04

Nie mogę się nadziwić: Solorz właśnie ukończył stawianie Data Center w Grodzisku Mazowieckim kosztem 80 mln zł, a NBP wycofuje się z budowy centrum zapasowego w Zalesiu, zamrażając 77 mln zł. Czy naprawdę nie mogli się porozumieć? (jL)

 

Żyją, mimo że zmarli?

Izabela Trojanowska, dyrektor departamentu NFZ, podczas posiedzenia sejmowej komisji administracji i cyfryzacji 23.01.2014

Ostatnio zweryfikowane dane wskazują, że około 19 tys. osób w systemie ZUS nie żyje, ponieważ został wypłacony zasiłek pogrzebowy, natomiast na poziomie PESEL-NET te osoby nadal żyją. (g)

 

Chcesz zamieścić swoje zdanie na stronach DiS, Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. zamieszczone tutaj opinie, podając swoje dane i ew. pseudonim pod którym chcesz wystąpić. Prawdopodobnie zamieścimy je najdalej po 24 godzinach. Zastrzegamy skrót nadesłanych opinii, a także poprawianie interpunkcji i ortografii, a nawet stylu nadesłanych postów. Staramy się brać odpowiedzialność za to co publikujemy. Możesz też nadesłać opinię otwierającą nowy wątek dyskusji. Próbuj! Może opublikujemy.

 


 

Kwalifikacje cyfrowe ministra

do, 20.09.2013, 11:06

Czy ministrem cyfryzacji może zostać gość, który miał w przeszłości problemy z poprawną obsługą magnetowidu. Trudno o tym powiedzieć z całą pewnością, ale można zgadywać.  (do)

 

Innowacyjność a technologia

jl. 5.03.2013, 12:36

Innowacyjność to rezultat

talentu

i osobowości;

co innego technologia, za nią stoi cywilizacja.

Za

technologią innowacyjną

też.

(jL)

 

Brak informacji o wykonawcy w zamówieniu PSE Operator TED 018830/2013 dopuszczalny

ad, 1.03.2013, 17:00

Informuję, iż  zgodnie z wzorami określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1564/2005 z dnia 7 września 2005 r. ustanawiającymi standardowe formularze do publikacji ogłoszeń w ramach procedur udzielania zamówień publicznych zgodnie z dyrektywami 2004/17/WE i 2004/18/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. Urz. UE L 257 z 01.10.2005, str. 1) Zamawiający nie ma obowiązku wypełniania wszystkich sekcji ogłoszenia przekazując je  Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej.

Z poważaniem, Małgorzata Jakubowska-Soja, PSE

 


 

Lekceważone mikroprzedsiębiorstwa

d, 25.09.2012, 02:51

Grupa mikroprzedsiębiorstw ze swej natury jest zawsze najliczniejsza. W Polsce stanowi ponad 95% wszystkich podmiotów gospodarczych. Jednocześnie grupa ta jest najgorzej spenetrowana przez GUS. Dla przykładu, pomija się ją w badaniach przeciętnego wynagrodzenia, a dane o rzeczywistym zatrudnieniu w mikroprzedsiębiorstwach pojawiają się z dwuletnim opóźnieniem. Interesujące, że liczone co kwartał rozliczne średnie płacowe - wpływające m.in. na wysokość składek ZUS obliczane są z pominięciem sektora mikroprzedsiębiorstw. Albo stosowana tu jest statystyka, albo decyzje zarządcze. Strach zgadywać co. (d)

 

Afera LIBOR wobec parytetu płacy minimalnej

ady, 18.07.2012, 02:51

Afera banku Barclays i ustalania w nim wskaźnika LIBOR postawiła pod znakiem zapytania zaufanie do najpotężniejszych instytucji finansowych świata.

Cóż dopiero mówić o metodach ustalania wskaźnika płacy minimalnej w niektórych krajach. Wskaźnika od którego zależy wysokość szeregu parapodatków. Jaka to pokusa zawyżać wskaźniki płacy minimalnej, zwłaszcza przy procedurach znacznie mniej przejrzystych niż zasady ustalania wskaźnika LIBOR. (ady)

 

Proroctwa lorda Birkenheada

d, 17.06.2012, 12:10

W roku 1930, pod koniec swego bogatego życia: brytyjski prawnik, polityk, zdolny orator, z przekonań konserwatysta Frederick Edwin Smith, 1st Earl of Birkenhead (1872-1930) napisał swoją wizjonerską książkę o świecie jakim będzie on za 100 lat, w roku 2030. Ponieważ zbliżamy się do czasu, kiedy będziemy mogli sprawdzić przepowiednie znanego oratora, warto do książki wrócić. Niestety w originale. Jak się wydaje po polsku uczczono to dzieło tylko niewielką notatką prasową w roku 1930.

Jednak świat, w którym najważniejszą dziedziną staje się psychologia (zarówno indywidualna, jak i społeczna), staje się coraz bardziej nam znajomy z autopsji. A i GMO, czyli żywność wytwarzana niemal chemicznie - jakby coraz bliżej. (d)

IKC

 

 

SAS Institute promuje idee Big Data - a kiedy Small Data?

gimel, 23.05.2012, 17:59

Moje pierwsze wrażenia związane z pakietem SAS High Performance Analytics są na pewno subiektywne. Nie wiem zatem, które funkcjonalności tego rozwiązania można oceniać jako najbardziej innowacyjne.

Jednocześnie wydaje mi się, że wiele z nich będzie po prostu bardzo przydatnych. Chodzi o te możliwości, które pozwolą na oszczędzanie czasu użytkowników i szybkie wielowariantowe modelowanie. Było to zawsze bardzo ważne, a w dzisiejszych czasach jest to nareszcie także osiągalne. Bardzo mnie też zainteresowały funkcje animacji obrazów uzyskanych podczas analizy danych.

Widząc prezentacje SAS wygłaszane pod hasłami Big Data zastanawiałem się natomiast nad jednym: czy nowe implementacje systemów BI nie powinny nam podpowiadać także sposobów optymalizacji wolumenów danych, czyli modelowania w kierunku idei Small Data. Chodzi przecież o to, żeby docierać do danych właściwych, a nie danych wszystkich, bo tych drugich zawsze czeka nas po prostu nieskończenie wiele. Potrzebna jest oferta algorytmizacji kobiecej intuicji. Zadanie na pewno niełatwe. (gimel)

 

Kontestując ACTA walczymy przeciwko obłudzie jurysdykcji

ady, 25.01.2012 01:44

Protest przeciwko ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) jest obywatelskim, nieco podświadomym, domaganiem się nie uchwalania obłudnego prawa. Czyli takiego, które ustanawia się dla zaspokojenia poprawności politycznej, a jednocześnie głównie po to żebyśmy je potem wicie-rozumicie wszyscy umiejętnie omijali. Uchwalanie obłudnego prawa nadwątla regulacje niesione przez wszystkie inne prawa, nawet te najbardziej klasyczne. (ady)

 

Banki które szkolą się same

Jan Liguster, 02.01.2012 19:01

Banki stawiają na kulturę organizacyjną, wdrażają nowe systemy HR, które bardziej kompleksowo dbają o pracownika (m.in. poprzez portale pracownicze), ale z drugiej strony pozwalają też więcej od nich wymagać ? badają wydajność, adekwatność stanowisk, postępy w efektach pracy i wiele podobnych parametrów.

Banki prowadzą też coraz bardziej pomysłowe akcje edukacyjne wśród swoich pracowników. Dla przykładu w Lukas Banku została uruchomiona we wrocławskiej centrali banku inicjatywa Dzielmy się wiedzą. Program prowadziło 14 doświadczonych pracowników. Do końca grudnia 2010 r. w trakcie 66 spotkań przeszkolili oni 463 osoby. Było wielu chętnych do prowadzenia wewnętrznych szkoleń, choć za przeprowadzone zajęcia nie otrzymywali dodatkowego wynagrodzenia.

Również ING Bank w ramach polityki rozwoju pracowników w 2010 r. udostępnił pracownikom nowoczesną aplikację dla planowania rozwoju ? program Nawigator Rozwoju. Jego zadaniem jest wsparcie pracowników i menedżerów w zarządzaniu rozwojem zawodowym i doskonalenie umiejętności niezbędnych do realizowania zaplanowanej ścieżki rozwoju. Dla pracowników o dużym potencjale i zaangażowaniu, bank organizował spotkania, w trakcie których mieli oni okazję do wymiany idei i pomysłów z najwyższą kadrą menedżerską ING.

Prostszą ścieżkę zaproponował swoim ludziom SGB/GBW. Skorzystał z funduszy EFS/PARP dofinansowując pracownikom w 2010 r. cykl 41 szkoleń obejmujących między innymi model funkcjonowania Bankowego Systemu Informatycznego (BSI), przeznaczonych dla opiekunów i trenerów BSI, a także użytkowników końcowych. Łącznie w ramach projektu szkoleniowego objętego dofinansowaniem przeszkolone ponad 900 osób z 35 banków spółdzielczych.

Od lat w edukowanie ekonomiczne nie tyle własnych pracowników, co społeczeństwa angażuje się NBP poprzez jego witrynę NBPortal. Liczba użytkowników kursów e-learningowych opracowanych przez NBP i publikowanych w portalu banku wzrosła w 2010 r. o 4,6 tys. osób i wyniosła ponad 24 tys. Chociaż nie wydaje się to dużo, jak na zaangażowane środki wyrazu. (jL)

 

Chcesz zamieścić swoje zdanie na stronach DiS, Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. zamieszczone tutaj opinie, podając swoje dane i ew. pseudonim pod którym chcesz wystąpić. Prawdopodobnie zamieścimy je najdalej po 24 godzinach. Zastrzegamy skrót nadesłanych opinii, a także poprawianie interpunkcji i ortografii, a nawet stylu nadesłanych postów. Staramy się brać odpowiedzialność za to co publikujemy. Możesz też nadesłać opinię otwierającą nowy wątek dyskusji.  Próbuj! Może opublikujemy.

 


 

Niemieckie landy szpiegują obywateli

Natalia Ligarzewska, F-Secure Polska, 12.10.2011


8 października 2011 niemiecki klub hakerów poinformował o wykryciu konia trojańskiego R2D2, wykorzystywanego do ?uprawnionego przejmowania? danych osób podejrzanych o popełnienie przestępstwa. Wkrótce po tym pięć niemieckich krajów związkowych przyznało się do stosowania oprogramowania szpiegującego własnych obywateli.

Hakerzy zrzeszeni w niemieckim Chaos Computer Club (CCC) w minioną sobotę zamieścili na swojej stronie wiadomość, która zelektryzowała nie tylko niemiecką opinię publiczną, ale i całą branżę antywirusową. Badacze-amatorzy wykryli konia trojańskiego R2D2, który według nich był wykorzystywany do pozyskiwania informacji pochodzących z komputerów niemieckich obywateli.

Co potrafi R2D2? Według członków CCC trojan, noszący imię sympatycznego robocika z Gwiezdnych Wojen, może nie tylko przeniknąć do komputera i ? używając wbudowanego keyloggera, czyli programu śledzącego ?aktywność? klawiatury ? wykradać hasła z Firefoxa, Skype, MSN Messengera, ICQ oraz innych aplikacji, ale także tworzyć zrzuty z ekranu i nagrywać dźwięk, w tym rozmowy prowadzone przez Skype?a. Może także uruchomić kamerę lub mikrofon połączony z komputerem, by śledzić aktywność użytkownika. Co więcej, oprogramowanie automatycznie się aktualizuje, łącząc się z serwerami zlokalizowanymi w pobliżu Duesseldorfu.

Llaboratorium F-Secure potwierdziło doniesienia CCC o stworzeniu trojana przez niemieckie władze, odnajdując plik instalacyjny trojana w portalu VirusTotal. To portal, w którym internauci umieszczają próbki potencjalnie niebezpiecznych programów w celu ich weryfikacji przez fachowców z branży antywirusowej. Kolejnym ważnym tropem w poszukiwaniach rodowodu złośliwego programu okazała się wiadomość o tym, że jeden z komputerów zarażonych trojanem R2D2 został zainfekowany podczas kontroli celno-imigracyjnej na monachijskim lotnisku. Aplikacja okazała się... komercyjnym rozwiązaniem, zakupionym przez niemieckie Biuro Śledcze Służby Celnej z siedzibą w Kolonii. Według dokumentów udostępnionych na portalu WikiLeaks, rządowa agencja kupiła program od firmy DigiTask z heskiego miasta Haiger za... ponad dwa miliony euro.

Landy biją się w piersi, minister wzywa do śledztwa

Bawaria, Badenia-Wirtembergia, Brandenburgia, Dolna Saksonia i Szlezwig-Holsztyn ? tak aktualnie przedstawia się lista landów, które dotychczas potwierdziły stosowanie oprogramowania szpiegowskiego przeciw własnym mieszkańcom. Przedstawiciele poszczególnych ministerstw spraw wewnętrznych zastrzegli jednak, że trojan R2D2 wykorzystywany był w granicach prawa, tzn. wyłącznie w pojedynczych przypadkach i w celu dotarcia do sprawców ciężkich przestępstw, np. handlu narkotykami.

Ich wyjaśnienia nie przekonują jednak Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, ministra sprawiedliwości w rządzie Angeli Merkel. ? Nie możemy bagatelizować i ukrywać tej sprawy przed opinią publiczną. Każdy obywatel ? zarówno w sferze prywatnej, jak i publicznej ? musi być chroniony przed szpiegującymi mechanizmami stosowanymi przez władze ? stwierdziła, wzywając rządy niemieckich landów do wspólnego śledztwa w tej sprawie. Jednocześnie odcięła się od oskarżeń, jakoby z wykrytego trojana korzystał federalny rząd.

Sprawa może okazać się jednak bardzo poważna. Wyrok niemieckiego Trybunału Konstytucyjnego z 2008 roku dopuszcza nagrywanie rozmów prowadzonych przez Internet, ale wyłącznie po uzyskaniu nakazu sądowego. W związku z zaawansowanymi funkcjami trojana R2D2 może się okazać, że jego wykorzystywanie przez organy państwowe oznacza złamanie konstytucyjnych praw obywatelskich w Niemczech. Jak przypomina radio Deutsche Welle, ?w kraju naznaczonym przez totalitarne reżimy ? nazizm i komunizm ? jest to bardzo poważne oskarżenie?.

Niemcy w jednym szeregu z dyktaturami

Trojan R2D2 nie jest pierwszym odkrytym komercyjnym programem do śledzenia obywateli przez władze. W marcu br., podczas rewolucji w Egipcie, w centrali sił bezpieczeństwa reżimu Hosniego Mubaraka protestujący odkryli dokumenty świadczące o chęci zakupu przez obalone władze programu FinFisher, działającego na podobnej zasadzie do R2D2 i także wyprodukowanego przez niemiecką firmę.

W 2001 roku kontrowersje natury etycznej wywołał trojan ?Magic Lantern?, rzekomo wyprodukowany przez FBI lub Narodową Agencję Bezpieczeństwa USA w celu wykrywania działalności terrorystycznej. Niektórzy amerykańscy producenci programów antywirusowych zadeklarowali, że celowo zostawią dla niego otwartą furtkę. O stosowanie systemu inwigilacji własnych obywateli są także podejrzane władze Iranu. Według niepotwierdzonych informacji, irański rząd kupił infrastrukturę i oprogramowanie od fińsko-niemieckiego koncernu Nokia-Siemens. (nL)

 

XVII Forum Teleinformatyki zakończone

Zarządzajcie informacją a nie nośnikami

Zbigniew Blewoński, 07.10.2011 10:56

Już od wystąpienia przedstawiciela Dyrektoriatu Generalnego Społeczeństwo Informacyjne i Media Komisji Europejskiej Detlefa Eckerta, Forum ujawniło, że w większości przypadków wcale nie chodzi o brak pieniędzy w sektorze publicznym, lecz o mechanizmy koordynacyjne ich efektywnego wykorzystania. Interesującym wątkiem obrad było też, zapoczątkowane prezentacją Wojciecha Cellarego, uzmysłowienie kosztów, jakie wynikać mogą z braku postępu w modernizacji funkcjonowania państwa. (zb)

zobacz pełne sprawozdanie z wrześniowego XVII Forum Teleinformatyki w Miedzeszynie (pdf)

 

Być za czyli przeciw

ady, 29.09.2011 19:29

Prezydent Bronisław Komorowski 25.09. (niedziela) podpisał nowelizację ustawy o dostępie do informacji publicznej - poinformowała Kancelaria Prezydenta. Nowelizacja zawierała poprawkę wniesioną przez senatora Marka Rockiego (PO, byłego rektora SGH) , w myśl której możliwe będzie ograniczenie prawa do informacji publicznej ze względu na ochronę ważnego interesu gospodarczego państwa w dwóch przypadkach - gdy osłabiałoby to pozycję państwa w negocjacjach np. umów międzynarodowych lub w ramach UE oraz by chronić interesy majątkowe państwa w postępowaniach przed sądami czy trybunałami.

Przeciwko tej poprawce protestowały organizacje pozarządowe, w tym m.in. Helsińska Fundacja Praw Człowieka. Jak podaje Onet, powołując się na Kancelarię Prezydenta, Komorowski po ogłoszeniu tej ustawy w Dzienniku Ustaw wystąpi do Trybunału Konstytucyjnego, w trybie kontroli następczej, o zbadanie zgodności z konstytucją trybu jej uchwalenia w zakresie dotyczącym poprawki Senatu wprowadzającej ograniczenie prawa do informacji publicznej.

Zatem Prezydent jest za ustawą, a nawet przeciw. A są tacy, który twierdzą że tamte czasy się już skończyły. (ady)

 

Dziewczyna z Nowolipek zdobywa Nobla

ady, 18.09.2011 22:01

Niedawno dotarło do mnie, że Maria Skłodowska za swoich młodych lat mieszkała przez pewien czas pod warszawskim adresem Nowolipki 11. Czy więc Nowolipki to była naprawdę taka niedobra da dziewcząt ulica, jak chce Pola Gojawiczyńska, autorka przedwojennej powieści-bestellera Dziewczęta z Nowolipek? (ady)

 

Mija 25 lat od pojawienia się pierwszego wirusa na PC

Natalia Ligarzewska, 07.02.2011 00:00

Jest styczeń 1986 roku. Setki użytkowników komputerów klasy PC zauważają podejrzanie wolną pracę napędu dyskietek. Po wnikliwym sprawdzeniu używanych dyskietek zauważają wiadomość, która jest zapowiedzią nowej, niebezpiecznej ery ? ery wirusów komputerowych. Od tamtej chwili mija 25 lat. czytaj cały artykuł

 

 


 

Obserwacje z USA. Początki informatyki w Polsce a może i w świecie

Andrzej Targowski, 10.09.2010 18:26

Na 1044 lata historii Polski, tylko około 200 lat po 1410 r. (po Bitwie pod Grunwaldem) panował w Polsce względny pokój. Nic dziwnego, że w ciągu pozostałych 800 lat polska technika pozostawała w tyle za wysokim poziomem techniki w Cywilizacji Atlantyckiej. Tym niemniej Polacy zawsze mieli talent do techniki i ambicję dogonienia czołówki światowej. Tak ma się sprawa z rozwojem budowy komputerów w Polsce po II Wojnie Światowej w PRL. czytaj cały artykuł



Elektroniczne zgłoszenia celne działają od ponad 6 lat

kg, 15.07.2010 23:55

Firma SKG poinformowała Dziennik Gazetę Prawną, iż przedsiębiorcy mogą dokonywać elektronicznego zgłoszenia celnego od prawie 6 lat, a nie od 1 lipca 2010, jak sądzą niektórzy. Z takiej możliwości korzysta od wielu lat np. fabryka samochodów marki Opel w Gliwicach, dokonując odpraw celnych w systemie Celina w formie elektronicznej. (skg)

pełen tekst wyjaśnienia SKG dla DGP, 1.07.2010



Historycznie największy spadek na rynku IT od 20 lat

ady, 20.06.2010 16:07

w raporcie DiS poświęconym wynikom polskiego rynku IT za rok 2009 na podstawie danych czwartego kwartału wykazany został największy spadek na tym rynku na przestrzeni minionych 20 lat, szczegóły w MIT 7/2010; a może oznacza to tylko tyle, że informatyka to po prostu już nasz chleb powszedni



HP walczy o dotacje unijne

gimel, 16.05.2010 02:02

Konsorcjum spółek HP Polska i HP Slovakia opracuje studium konsolidacji i centralizacji systemów celnych i podatkowych w resorcie finansów oraz będzie świadczyć usługi nadzoru autorskiego nad realizacją procesu konsolidacji i centralizacji. Wynagrodzenie konsorcjum w wysokości 3,202 mln zł netto będzie pochodzić z projektu dofinansowanego w 85% ze środków EFRR (umieszczonego na liście projektów indywidualnych POIG). A zatem systemy Zbigniewa Główki już są niedobre. Nic dziwnego, zapewne te średnio 10 mln zł rocznie które SKG zarabia, to stanowczo za mało. Trzeba na to miejsce podstawić jakąś dużą amerykańską firmę, która zgarnie nieco dotacji europejskich, a potem narzuci swoje ceny. Oczywiście SKG na dotacje europejskie nie ma szans. (g)



Sektor publiczny zmusza firmy IT do zajmowania się budownictwem

gimel, 5.03.2010 16:10

Firmy informatyczne znajdują w sektorze publicznym coraz mniej kontraktów związanych z informatyzacją. Co robią? W 2009 roku uciekały w budownictwo! Oto 1. kontrakt wart 93,44 mln zł netto firma Asseco Systems podpisała z Urzędem Miasta Sopotu na wykończenie i wyposażenie Hali Sportowo-Widowiskowej, ulokowanej na granicy Gdańska i Sopotu. Przedmiotem zamówienia - obok prac technicznych - było zapewnienie finansowania w latach 2010-2019. 2. Qumak-Sekom zawarł ze spółką Polimex-Mostostal umowę na podwykonawstwo kompleksowych systemów elektroenergetycznych w ramach budowy stadionu piłkarskiego Legii w Warszawie. Za wykonanie powyższych prac ustalono wynagrodzenie ryczałtowe w kwocie 25,4 mln zł netto. 3. Tenże Qumak-Sekom zawarł kontrakt na kompleksowe wykonanie przebudowy budynku Komendy Głównej Policji w Warszawie wraz z infrastrukturą techniczną, począwszy od opracowania koncepcji programowo-przestrzennej poprzez wykonanie dokumentacji projektowej oraz wykonanie robót budowlanych i instalacyjnych wraz z uruchomieniem i montażem pierwszego wyposażenia inwestycji. Wynagrodzenie z tytułu wykonania wynosi prawie 50 mln zł brutto. No cóż, czasy się zmieniają. Tylko jakim cudem ma rosnąć rynek IT? Chyba nie na podstawie takich kontraktów? (g)

 

Sektor spożywczy nie wykazał się w 2009 r.

gimel, 26.02.2010 22:10

Na dzisiejszej konferencji QAD Polska dowiedzieliśmy się, że nadzieje pokładane w krajowym przemyśle spożywczym w przewidywaniach firmy na 2009 r. nie ziściły się (mało kontraktów na systemy ERP). Natomiast nieoczekiwanie korzystnie zaskoczył sektor dystrybucji ... towarów informatycznych. (g)

 

Średnia płaca jako decyzja polityczna

ady, 17.02.2010 01:10

Przewidywanie, że wskaźnik średniej płacy czy minimalnej płacy może być stosowany do swoistych manipulacji księgowych prowadzonych przez reprezentantów służb publicznych, niestety zaczyna się ziszczać. Oto wg ZUS średnia płaca za lata 2008-2009 w aspekcie ubezpieczeń społecznych spadła z 1915,80 zł do 1887,60 zł. Jednocześnie średni wskaźnik podstawy do ubezpieczenia zdrowotnego w tym samym czasie (wprost proporcjonalny do tejże płacy) wzrósł z 2491,57 zł do 2592,46 zł. Zatem dla emerytur nasze płace maleją, dla służby zdrowia natomiast rosną. Niech żyje prawo analityczne! Przecz z legislacją syntetyczną! (a)



Określenie zbyt proste

ady, 18.01.2010 18:35

Stale niepokoi mnie dlaczego polscy naukowcy przetłumaczyli Foresight jako zarządzanie przyszłością. Dla mnie jest to po prostu najzwyklejsza w świecie analiza perspektywiczna.



Nagrody dla profesorów-popularyzatorów

ady, 13.01.2010 23:07

ambicją każdego naukowca o światowym formacie jest umiejętność pisania zrozumiałych artykułów popularnych. Który z naszych profesorów informatyki pisze zrozumiałe artykuły popularne?. Ponieważ to rzadka umiejętność, warto by ustanowić nagrody dla profesorów-popularyzatorów. Ale tylko dla profesorów. Niższym rangą pisać w tej formie jest oczywiście dużo łatwiej. (a]

 


 

DiS na konferencji IT@Bank 2009

ady, 23.11.2009 10:10

no cóż - w czasach kryzysowych tematy kryzysowe narzucają się same: podczas konferencji IT@Bank 2009 zorganizowanej 19 listopada w Warszawie przez miesięcznik Bank i Związek Banków Polskich (ZBP) próbowaliśmy się na oczach słuchaczy zastanowić, na ile głęboki jest obecny kryzys w bankowości: dane KNF o zatrudnieniu w sektorze bankowym w latach 1997-2009 zdają się być najlepszą ilustracją tego zjawiska.

 

Użytkownicy SFA/FFA

ady, 22.11.2009 02:04

Nie wiem czy DiS powinien ujawniać kształt swoich statystyk 2009 dotyczących użytkowników SFA. Ale zaryzykujmy go opowiedzieć: najczęściej pochodzą oni z branż związanych z obsługą klienta detalicznego, ale nie zawsze wprost i bezpośrednio. (a)



O kodeksie etycznym informatyków

Zygmunt Bularz (nick Gandalf), 25.09.2009 22:54

Trafiłem niedawno na Państwa tekst dotyczący kodeksu etycznego zawodu informatyka, poszukując materiałów i odpowiedzi dotyczących właśnie tych kwestii w ramach przygotowywania się do sesji z tego tematu na uczelni informatycznej.

Jakież było moje zaskoczenie, gdy przeczytałem iż od pierwszej propozycji-projektu minęło 5 lat (od 2000 do 2005) i nic się nie zmieniło. Zacząłem szukać dalej, innych, nowszych źródeł i tu zostałem normalnie ?zdołowany?. Jak to możliwe, że po kolejnych niemal 5 latach, w dobie rozwoju informatycznego i informacyjnego na wielką skalę, już nie na progu, lecz w pełni w XXI wieku ? nie istnieje ŻADEN, przyjęty przez całe (lub przynajmniej PTI) środowisko polskich profesjonalistów informatyki, KODEKS ETYCZNY???

Chcemy dążyć do świata, mówi się tyle między innymi o piractwie komputerowym, a przecież bez podstaw moralnych, podstaw wpajanych między innymi studentom kierunków informatycznych, podstaw opartych o solidny fundament najlepiej swoistego DEKALOGU Informatyka, trudno oczekiwać, że będziemy mieli uczciwych, godnych zaufania, administratorów, inżynierów systemowych? INFORMATYKÓW. Spójrzmy na inne kraje i podążmy we właściwym kierunku.

Mówi się tyle o etyce zawodowej lekarza, pielęgniarki, prawnika? dlaczego tak mało się mówi, a przede wszystkim, dlaczego tak MAŁO ROBI, w kwestii przyjęcia takiego kodeksu, zasad etycznych zawodu Informatyka ? :( (Zygmunt Bularz)

Opinie ====================================

gimel, 12.11.2009, 01:13

Zobaczymy, będziemy po raz kolejny próbować. Jeśli się nie zgodzą, będzie o tym można napisać niezłą pracę zaliczeniową. (gimel)



Limeryk o Łodzi

gimel, 23.09.2009 23:57

Dziś KE bardzo składnie dowodzi

?Polska Łódź limerykom nie szkodzi?

Dell fabrykę buduje

Irlandczycy pomstują:

Bo do Łodzi powrócą też młodzi (g)



Czy na Allegro można kupić portal internetowy?

gimel, 24.08.2009, 18:21

Jak najbardziej - oferty takie trafiają się. Nie widziano natomiast przypadku efektywnej sprzedaży portalu internetowego przez portal Allegro. Chyba jednak nie ten rynek. (g)



Innowacyjność kruchych ciasteczek

gimel, 26.07.2009, 21:34

Okazuje się że kruche ciasteczka w programie POIG mogą być też innowacyjne. Zob: ND który pisze

Uwagę przyciągają także niektóre zdania z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, w ramach którego zakontraktowano zadania za ponad 14 mld złotych. Wśród zatwierdzonych "innowacyjnych" projektów znalazły się takie zadania, jak podniesienie konkurencyjności apteki poprzez zakup urządzeń i oprogramowania umożliwiającego elektroniczną wymianę informacji. Okazuje się też, że innowacyjne rozwiązania można stosować przy produkcji wyrobów piekarskich o przedłużonej trwałości (projekt za ponad 4 mln zł), przy produkcji kruchych ciastek (16,2 mln zł) czy nadziewanych cukierków (14,8 mln zł).

Akurat, mimo ze to śmiesznie brzmi, ciasteczka mogą być innowacyjne, podobnie jak coca-cola była ileś tam lat temu.

Tyle, że tak naprawdę, to ten przykład i podobne, wykazują pod jak głebokimi warstwami mylących słów trzeba sie chować, żeby ukryć sens iż niektóre fundusze służą po prostu i wyłącznie wyrównywaniu różnic cywilizacyjnych. Powiedzmy sobie szczerze, jesteśmy beneficjantami spóźnionego o 60 lat planu Marshalla. Nic więcej. (gimel)



Bo naprawdę globalne nie jest nic

a, 17.06.2009, 12:34

"Claude Alphand mówi ze są trzy rzeczy międzynarodowe: sztuka, miłość i pieniądze. Oczywista nieprawda. I sztuka i miłość są w jakiś niecodzienny, bardzo subtelny sposób narodowe."

Jan Lechoń, Dziennik, 10 grudnia 1949, Wiadomości nr 51-52, 26.12.1954

Czas weryfikuje wszelakie złote mysli. Okazuje się, że nawet pieniądz nie jest do końca międzynarodowy - co widać szczególnie po lokalnych zachowaniach pieniądza w obecnym kryzysie (zwanym taktownie spowolnieniem=downturn). Nawiasem mówiąc nawet o Internecie twierdzi się, że jest bardzo lokalny. (a)



Kto wygrał wybory do PE przed terminem

a, 08.05.2009, 13:52

Przetargi na obsługę różnych aspektów wyborów do PE wygrały następujące firmy informatyczne: Pixel, Biatel, Mikrobit. Czytelnicy MIT znają szczegóły. (a)



Pięć tysięcy profesorów czyli Foresight 2020

a, 29.04.2009, 22:17

Uruchomiony w grudniu 2006 r. przez MNiSW Narodowy Program Foresight ?Polska 2020? doprowadził gremium ponad 5000 profesjonalistów ze swoich dziedzin (z przewagą naukowców) do stwierdzenia, że Polska gospodarka nie wykazuje żadnej specjalizacji. Naukowcy z Foresight 2020 zatem najwyraźniej nie umieli myśleć pozytywnie. Gołym okiem amatora widać, że jedną z polskich specjalności jest zdrowa i smaczna żywność. Chyba że już niedługo nie będzie, bo jakieś gremia (Foresight 2020, czy pokrewne) ponad głowami społeczeństwa gdzieś już podpisały, że polska żywność będzie niezdrowa i niesmaczna. Porównajmy ostatnie perypetie cenowe z polskim cukrem. (a)



Kapitalizm, socjalizm i wypaczenia

a, 24.04.2009, 19:47

Podczas tegorocznego Oracle Forum, które odbyło się w Warszawie 23 kwietnia, prezes Oracle Polska Andrzej Dopierała przypomiał niegdysiejsze hasło socjalizm tak - wypaczenia nie. Potem dodał że on by je teraz, w dzisiejszej sytuacji ekonomicznej strawestował na nieco odwrócone: kapitalizm tak - wypaczenia nie; zobaczymy jak to będzie; na razie ojczyzna Oracle zdaje się żywić ambiwalentne uczucia do tego hasła. (a)




Co najwięcej wzrosło w 4 kwartale 2008

a, 15.04.2009, 10:19

Czwarty kwartał 2008 r. został uznany przez DiS za okres raczej niezbyt optymistyczny dla gospodarki, a w szczególności dla rynku IT. Jednakże wśród badanych niedawno przez DiS wyników finansowych firm IT i ich pionów biznesowych, dynamika przychodów czwartego kwartału 2008/2007 okazywała się dla wielu z nich mimo wszystko dość wysoka. Załączamy przykład 50 firm (lub ich pionów specjalizacyjno-biznesowych) o największych wzrostach.



4Q2008. Firmy IT i ich piony o nawiększych wzrostach przychodów.

lp. firma, ew. pion biznesowy zmiana
1 one2tribe (e) 1227,1%
2 Wola Info - bankowość i finanse 381,2%
3 City Interactive 215,3%
4 Asseco PL - sektor publiczny 212,2%
5 Netmedia 175,3%
6 CSS 170,6%
7 Nicolas Games (e) 157,0%
8 Asseco PL - przedsiębiorstwa 142,5%
9 Infovide-Matrix - media 129,0%
10 AssecoBS (pion dużych ERP, Safo) (b) 128,3%
11 eCard 111,9%
12 Asseco PL 108,0%
13 Bankier.pl 101,4%
14 Asseco PL - bankowość i finanse 98,7%
15 ADH-soft (e) 97,1%
16 Infovide-Matrix - sektor publiczny 96,5%
17 Infovide-Matrix - energetyka 95,6%
18 Wola Info - przemysł 85,9%
19 Betacom 66,3%
20 Unima2000 64,9%
21 One-2-One 63,9%
22 AssecoBS 62,5%
23 Wola Info 60,4%
24 Makolab 53,0%
25 Gadu-Gadu (e) 49,6%
26 Techmex 48,4%
27 BCC (e) 47,9%
28 Komputronik 40,1%
29 Travelplanet.pl 39,9%
30 K2 Internet 39,1%
31 BigVent 38,8%
32 Arcus 38,4%
33 LSI Software 37,5%
34 CTPartners 35,7%
35 Infovide-Matrix - bankowość 33,9%
36 AB (k) 33,2%
37 B3 System 32,1%
38 Action (do 31.10.08) 30,1%
39 NTT System 26,2%
40 UPOS 25,4%
41 HeuThes 25,1%
42 ATM 24,9%
43 CSS Beskidy (e) 21,9%
44 Insoft 21,9%
45 Comarch - bankowość i finanse 21,9%
46 Pronox 21,3%
47 Simple 21,3%
48 Infovide-Matrix - telekomunikacja 21,3%
49 Wasko 18,3%
50 Teta 18,1%

Wyniki półroczne Action 2009

a, 09.04.2009, 17:17

Action, spółka znana z nietypowych cykli rozliczeniowych na początku kwietnia ogłosiła wyniki półroczne za okres sierpień 2008-styczeń 2009. Zaprezentowano szczegółowo jedynie dane za całe półrocze, nie specyfikując informacji za drugi kwartał, obejmujący okres listopad 2008-styczeń 2009. Dane te jednak można łatwo oszacować wykorzystując liczby z poprzednich raportów Action. Rzeczywiście, w okresie obejmującym czwarty kwartał przeliczenia wykazują spadek sprzedaży. O ok. 6% w wynikach skonsolidowanych oraz jednostkowych. Spadek wynikał z ówczesnej niepewności na rynkach walutowych, a także ograniczeń w realizacji założeń budżetowych państwa. Na dodatek biegli rewidenci BDO stwierdzili, że : ?Zakres i metoda przeglądu sprawozdania finansowego istotnie różni się od badań leżących u podstaw opinii wyrażanej o rzetelności, prawidłowości i jasności rocznego sprawozdania finansowego, dlatego nie możemy wydać takiej opinii o załączonym sprawozdaniu?. Dane Action są zgodne z wynikami analiz DiS odnośnie całego roku 2008 na rynku (wzrosty o ponad 5%). Czwarty kwartał kalendarzowy bardzo natomiast zachwiał kondycją firmy. Nawet jeśli był to kwartał lekko przesunięty o jeden miesiąc.



Action. Wyniki zimowego półrocza i kwartalu, do 31.01.09. (mln zł)

półrocze 01.08.08-31.01.09 01.08.07-31.01.08 zmiana
przychody skonsolidowane 1265,356 1206,458 4,9%
przychody jednostkowe 1180,966 1132,116 4,3%
kwartał (*) 01.11.08-31.01.09 01.11.07-31.01.08
przychody skonsolidowane 656,951 701,303 -6,3%
przychody jednostkowe 612,709 651,958 -6,0%

Źródło: Action, rs1H09, (*) - oceny DiS.





Ośrodek kompetencyjny Jeeves przestał istnieć

nadesłał gimel, 04.04.2009, 18:27

Miał adres: http://www.business-age.com/ i wystepował jako część firmy Clever Age. Obecnie firma Clever Age zajmuje się tylko wdrażaniem narzędzi internetowych i szkoleniami w zakresie CRM.

 

Polscy programiści jak żołnierze dawnej Rzeczypospolitej

nadesłał gimel, 03.04.2009, 12:37

Stanisław Staszic, w swoich Uwagach nad życiem Jana Zamoyskiego, 1 wyd. 1785, narzekając na stan wojsk Rzeczypospolitej, stwierdza:

Cudzoziemskie wojska Polaków wychwalić nie mogą. Ten chłop, który w naszych wsiach, ledwie do człowieka podobny, w regimentach cesarza i króla pruskiego wszystkim celuje: dobrym się rządzeniem i posłuszeństwem, ochludnością i męstwem.

A ponad dwieście lat później co? Prawie to samo... cudzoziemcy chwalą naszych programistów, naszych robotników, pracowników call centers, że o hydraulikach nie wspomnę. Czy nie powinniśmy więc również w kraju być społeczeństwem niejednorodnym, wymieszanym z cudzoziemcami; to chyba dobrze wpłynęłoby na naszą wewnętrzną jakość pracy. (gim)



Zieloni nie czepiają się przemysłu drukarek

nadesłał gimel, 31.03.2009, 10:44

Zielona informatyka jest rozgłaszana wszędzie; green IT, ale producenci drukarek robią wszystko, żeby się wkłady wymienne zawierające nośniki barw nie zgadzały z wkładami konkurencji; i opensorsowcy wcale względem tego nie protestują. (gim)



Gadu-Gadu kwestionuje badania Gemiusa

nadesłał gimel, 30.03.2009, 16:21

GG Network kwestionuje badania Gemiusa do do popularności jego radia Open.FM. Ale miesiąc temu GG Network sam trochę utajnił swoją działalność wycofując sie z GPW na kilka dni przed obowiązkiem sprawozdawczym za 2008 r. A w sprawozdaniu mógłby opisać swoją podobno tak słuchaną stację. Tak więc czy badania powinny być OPEN, czy nie, jest także po trosze kwestią wyboru aktualnego zarządu GG Network. (gim)

 


 

Internet sprzyja agresji w okresie przedświątecznym

nadesłała Gabardyna, 29.12.2008, 13:16

Agresja w internecie rozprzestrzeniła się nawet w sferze życzeń świątecznych. Najgorsze w niej to, że wynika z bezrefleksyjności, bądź bezsensownej pogoni za zyskiem. Oto dwa przykłady:

1. Łańcuszek życzeniowy w postaci: "Tych którzy życzyli mi wszystkiego najlepszego w roku 2008 informuję, że nic to nie dało. Dlatego na rok 2009 przysyłajcie mi wyłącznie pieniądze, alkohol i talony na benzynę. Wielkie dzięki." - uwaga, nie dość że człowiek obraża swoich przyjaciół, to jeszcze marzą mu się czasy kartek na paliwo, bo wtedy czuł się "lepsiejszy", gdy je dostawał, a inni nie? A najgorsze, że ludzie którzy to rozsyłają uważają ten tekst za świetny i dowcipny. Uroczyście proszę o nie przesyłanie mi takich tekstów. Chyba że jako dowód na patologizację socjologii sieci.

2. "Ponad 50% z nas otrzymuje prezenty których nie chce ? wynika z badań przeprowadzonych przez serwis aukcyjny eBay. Coraz więcej osób decyduje się w takich sytuacjach sprzedawać nietrafione prezenty na aukcjach internetowych." Ebay ma kłopoty w Polsce, wobec czego łapie się pomysłów, które lepiej jest rozwiązywać w zaciszu domów. Zaoferowanie portalu sprzedaży nietrafionych prezentów, hmm, to po pierwsze negowanie zasad elementarnego wychowania, a po drugie niestety stwarzanie ludziom okazji do wyzwalania uczuć raczej negatywnych. Jeśli obdarowujący znajdzie swój nietrafiony prezent na aukcji, to nie będzie mu z tego powodu zbyt przyjemnie.

Gabardyna

Kryzys się wzmaga, strach się przyznać do dużych kontraktów

nadesłał Jan Liguster, 12.12.2008, 10:30

Kryzys jest tak wielki, i tak rozpropagowany, że firmy niezbyt głośno przyznają się do kontraktów. Oto dwa z nich. Strach o nich pisać bo są duże:

# Konsorcjum, którego liderem jest CSS wygrało przetarg na utworzenie, wdrożenie i eksploatację Systemu Dozoru Elektronicznego [więźniów] dla Ministerstwa Sprawiedliwości. Łączna kwota brutto oferty złożonej przez Konsorcjum wynosi 225,7 mln zł i obejmuje przychody w ciągu 5 lat od daty podpisania umowy. (www.comp.com.pl, 29.10.08)

# MEN zawarł umowę z konsorcjum firm WSiP oraz Incom na dostarczenie oprogramowania edukacyjnego dla szkół podstawowych wyposażonych w pracownie komputerowe w ramach projektu "Pracownie komputerowe dla szkół". Wartość podpisanej przez Konsorcjum umowy na dostawę oprogramowania dla szkół, wynosi 42,18 mln zł brutto. (WSiP, rb nr 45/08, 7.11.08)

Jan Liguster

PGS-Software wchodzi na New Connect

nadesłał gimel, 13.11.2008, 18:09

PGS-Software opublikowało swój dokument informacyjny (odpowiednik prospektu emisyjnego) dla giełdy New Connect. Cytują tam nawet (str. 36) fragmenty analizy DiS. Ale, ale? Skąd ten cytat? Ze streszczenia w portalu biznesowym. No cóż, postmodernistyczny profesjonalizm w pełnej krasie (cut and paste...and deconstruct). (gimel)

Jak mało za dozór więźniów

nadesłał a, 10.11.2008, 22:02

Mialo być 360 milionów złotych za dozór więźniów; jest: 225,7 mln zł (w wyroku, pardon, umowie 5-letniej). Uff, jednak mniej. (a)

Kryzys finansowy, jest, czy go nie ma?

nadesłał Jan Liguster, 10.10.2008, 11:02

Rząd brytyjski przygotował dwa dni temu pakiet ratunkowy wartości 50 miliardów funtów, w celu ratowania pozycji ośmiu wymienionych z nazwy banków. Te nazwy to Abbey (kontrolowany przez Santander), Barclays, HBOS (Halifax Bank of Scotland), HSBC, Lloyds TSB, Nationwide Building Society, Royal Bank of Scotland oraz Standard Chartered. Jak na razie banki HSBC, Abbey, Nationwide oraz Standard Chartered, mimo iż zgadzają się z inicjatywą, to nie zamierzają korzystać z tego planu częściowej nacjonalizacji, czy jak mówią inni renacjonalizacji. Co więcej rząd brytyjski rezerwuje kolejne 250 mld funtów na doinwestowanie sektora bankowego w perspektywie średnioterminowej.

(gimel, 10.10.2008, 11:40): Dwa dni po wydarzeniu, w ogóle nie można o tym przeczytać w polskiej prasie, dlaczego? (gimel)

(a, 10.10.2008, 12:21): Nie wiadomo. Czynniki rządowe twierdzą, że kryzys ma nie dotyczyć Polski, ale wprowadza się dodatkowe, pozaregulaminowe limity wypłat w bankach. (a)

(ady, 10.10.2008, 12:42): niestety, obecnie gospodarka to sieć naczyń połączonych. Z jakąś formą kryzysu musimy się liczyć. Nie miejmy złudzeń, ograniczenia inwestycji w IT na pewno też się pojawią. Na razie drożeje dolar, tak jakby dziwnie wyciekał z rynku.(ady)

(daled, 10.10.2008, 12:55): eee tam, można trochę poczytać i w prasie polskiej, tylko jak zwykle niedokładnie i w tonacji bajki o żelaznym wilku. (daled)

(gimel, 10.11.2008, 20:21): jednak widać, że nadchodzi. Firmy windykacyjne rozbudowują call center(g)

Branża modowa, Fashion, modniarska i tekstylna

nadesłała Gabardyna, 04.07.2008, 16:35

otrzymaliśmy informację o wdrożeniach ERP w branży "modowej". Dlaczego nie modniarskiej? Zapytaliśmy o to autora.

Autor:

bardzo dziękuję za uwagę językową. Sam mam z tym kłopot od dłuższego czasu ? proszę mi wierzyć. Wyraz ?modniarstwo? jest już zaliczany do określeń archaicznych i właściwie wychodzi z obiegu. Z kolei przymiotnik ?modowy? jest coraz powszechniej używany i sądzę, że wkrótce Rada Języka Polskiego uzna go za dopuszczalny. Zastanawiałem się nad rozwiązaniem pośrednim w stylu ?branża związana z modą?, ale to też nie brzmi najlepiej...

To klasyczne pytanie z gatunku: czy być purystą i używać określeń dopuszczonych do użycia (nawet jeśli nikt ich nie używa), czy mówić/pisać językiem, który jest zrozumiały dla odbiorcy (nawet jeśli jest niepoprawny).

W ramach testu ? proszę wpisać w Google ?nieistiniejący? w języku polskim wyraz ?modowy? albo ?modowa?.

 

 

Gabardyna:

Rzeczywiscie,

modowy ? ok 16000 stron

modniarski ? ok 1600 stron

pozostaje jeszcze tekstylny ? ok 76000 stron. czego w końcu dany tekst dotyczy.

Słowo ?modniarski? ma konotacje z małymi zakładami krawieckimi, więc z nim też jest pewien problemik.

Ale z kolei moda oznacza w statystyce maksimum gestości prawdopodobieństwa. Np. przebieg dwumodowy (dwumodalny) to przebieg o dwóch maksimach. Rozkład modowy czyli jednomodowy (jednomodalny) to chyba taki, który ma jedno maksimum.

I tak źle i tak niedobrze ;)

Autor:

No właśnie. Sam tekst dotyczy branży tekstylnej, która stanowi podbranżę tej o której rozmawiamy [...]. W języku angielskim nazywa się to po prostu ?Fashion?, tak jak na spożywczą mówi ?Food & Beverage?. Ale ?fashion? to nie tylko branża odzieżowa czy tekstylna, ale także producenci obuwia, torebek, biżuterii, sprzętu sportowego, etc. Dlatego chyba zostanę przy potworku jakim jest określenie ?modowy? licząc na lepsze czasy i rychłą reakcję profesorów z RJP ;-)

Gabardyna



Motto społeczeństwa informacyjnego

nadesłał d, 24.05.2008, 15:46

Zlikwidować czytelnictwo książek. Czy to nie jest motto uboczne haseł społeczeństwa informacyjnego? Nawet jeśliby się od tego odżegnywali jego kreatorzy. (d)

Najpierw radio przez IP w komórce, a później TV - oto pomysł

nadesłał ady, 12.05.2008, 10:19

Zastosowanie UMTS do telewizji internetowej? Po co? A dlaczego nie radio przez protokoły IP. Znacznie ciekawsze rozwiązanie. Można korzystać z rozgłośni z całego swiata bez dekretów KRRiT, UKE itp. Straszna perspektywa prawda? (ady)

Opinie ====================================

daled, 14.05.2008, 16:33

Dużo jest takich pomysłów na wykorzystanie istniejącej infrastruktury do nowych celów. Wysłużone budki telefoniczne pod wpływem rozwoju telefonii komórkowej też umierają. A dlaczego nie zainstalować w nich Skype`a. Kolejki zaczną się do nich ustawiać jak za dawnych lat. Nieprawdaż? (daled)

Łagodne gry komputerowe? Niemożliwe...

nadesłała Gabardyna, 7.05.2008, 17:48

Czy ktoś będzie w stanie opracować sensowną akcję dla gier komputerowych uczących kindersztuby. Liczę na to, że jednak tak, i to w nieodległej przyszłości. (Gabardyna)

Opinie ====================================

mrk, 12.05.2008, 15:31

Wkładanie zasad kindersztuby w gry komputerowe to mniej wiecej równie kosmiczny pomysł jak przymuszanie do dulszczyzny projektantów mody! Nic dodac nic ująć! Jak wszystko co nowe dopiero wykształca się (o ile można tak to nazwać) kindersztuba gier komputerowych?.jak wszystko co nowe zawiera i tak zasady którymi rządzimy się w rzeczywistości niewirtualnej oprócz obszaru nie ogarniętego niczym, który można nazwać utopijnym poszukiwaniem nieodgadnionego. (mrk)

Gabardyna, 12.05.2008, 15:35

Mnie chodzi o pewien typ gier, które nie istnieją, a nie o to, żeby każda gra miała zaszyte jakieś warstwy nazwijmy to "głębi". Na to oczywiście nie ma co liczyć i nikt chyba nie liczy. (Gabardyna)

gimel, 13.05.2008, 11:07

Czyli że gry są obecnie w epoce kamienia łupanego? Czy to już może epoka brązu? (gimel)

Słodko gorzki rynek IT w Polsce

nadesłał Konrad Księżopolski, Equity Research, WOOD & Company Financial Services, a.s., Praga Czeska, 25.04.2008, 15:15

Jednym z problemów analizowania rynku IT w Polsce jest określenie jego wielkości. Dane prezentowane przez różne biura badawcze nie są ze sobą spójne, i właściwie nie powinno to nikogo dziwić, gdyż wynika to ze specyfiki tego rynku. Bardziej niż ?twarde? i ?konkretne? dane na temat wielkości tego rynku powinna interesować jego struktura, gdyż to ona w dużej mierze zadecyduję o kierunku rozwoju i dynamiki wzrostu lub spadku w przyszłości. Po pierwsze, istotną powinna być informacja iż w dalszym ciągu w strukturze relatywnie duży (ok. 45-50%) udział stanowi hardware, co jest typowe dla krajów rozwijających się. Nie znaczy to oczywiście, że Polska jest w początkowej fazie, jednak do proporcji 30/70 (jak to ma miejsce w krajach wysoko rozwiniętych) w dalszym ciągu jest daleko. Najprawdopodobniej struktura rynku IT w Polsce będzie zmierzać w tym kierunku, co jest pozytywną wiadomością dla inwestorów zainteresowanych sektorem IT. Gdyż, zwiększenie udziału usług i software?u oznacza po prostu wzrost rentowności a co za tym idzie wzrost zysków generowanych przez te spółki. Goryczy do obrazu sektora IT w Polsce dodaje na pewno sektor publiczny, a w zasadzie prawo o zamówieniach publicznych. Sektor publiczny, będąc największym generatorem przychodów jest także dość często ?kulą u nogi? wielu firm informatycznych. Dzieje się tak głównie ze względu na bardzo kiepskie prawo o zamówieniach publicznych, ktore w znaczący sposób opóźnia całą procedurę przetargową a czasami doprowadza po prostu do unieważnienia kontraktu i straty przeznaczonych na niego funduszy. Jest to bardzo ważna kwestia zwłaszcza w obliczu uchwalonego Programu Informatyzacji Państwa, którego wartość wynosi ok. 3.6 mld PLN oraz uchwalonemu Programowi Innowacyjna Gospodarka, który zakłada środki na informatyzacje ok. 1 mld EUR. W dużej mierze od sprawnego i przejrzystego prawa będzie zależeć stopień wykorzystania środków unijnych a w konsekwencji stopień informatyzacji państwa. Niedawno zgłoszony projekt nowelizacji ustawy o zamówieniach publicznych jest na pewno krokiem w dobrą stronę, pytanie pozostaje jak zwykle to samo: czy za tym pierwszym krokiem pójdą następne dwa do przodu czy może dwa w tył? (kk)

Opinie ====================================

ady, 25.04.2008, 16:06

Biura badawcze pracują na różnych modelach rynku i to powoduje rozbieżność danych. Osobiście osobom czytającym dane pochodzące z różnych źródeł zawsze podpowiadam, żeby porównywali nie wielkości kwot, a dynamikę wzrostów. Zazwyczaj dynamiki wzrostów w opracowaniach różnych firm analitycznych lepiej sie pomiędzy sobą zgadzają niż same wartości rynków. Oczywiście zawsze na wejściu wpływa na wszystko błąd danych źródłowych. Przedsiębiorstwa coraz więcej danych ujawniaja, ale u inwestorów apetyt na dane rośnie ?w miarę jedzenia?. Poza tym, jeszcze jedna kwestia, czy proporcja cenowa 30/70 nie jest ukrywana w sprzęcie celowo, po to, żeby klient był bardziej skłonny do płacenia w kontraktach za proporcję 45/55. Czytając raporty roczne sławnych spółek giełdowych niejednokrotnie ulegam wrażeniu, że tak dość często też bywa. (ady)

Aresztowanie prof. Janusza Filipiaka

nadesłał ady, 14.04.2008, 14:20

W swoim oświadczeniu z niedzieli 13.04 prezes informatycznego Comarchu prof. Janusz Filipak pisze: w sobotę [12.04.2008], po powrocie z delegacji zagranicznej zostałem zatrzymany przez Policję na lotnisku w Balicach. Przyczyną zatrzymania była sprawa konfliktu z byłym piłkarzem Cracovii Pawłem Drumlakiem. Przedstawione zarzuty w żaden sposób nie dotyczą Comarch ani afery korupcyjnej w polskim futbolu. Postawione zarzuty to wyłącznie sprawy opisane w mediach kilka miesięcy temu. Sam sposób zatrzymania był niewspółmierny do zarzucanych mi oficjalnie przez Prokuraturę czynów - zostałem zakuty w kajdanki na lotnisku i odwieziony do aresztu. Zatrzymanie odbyło się o godzinie 14.35 w sobotę, następnie przetrzymano mnie w areszcie i o 3.00 w nocy w niedzielę doprowadzono na przesłuchanie. Po przesłuchaniu, w trakcie którego nie przedstawiono mi żadnych dowodów mojej rzekomej winy zostałem zwolniony o godzinie 6:00 nad ranem. (ady)

 

Opinie ====================================

gimel, 14.04.2008, 18:54

Zarzuty jak zarzuty, ale ta forma. Forma stanowiącą pewien sposób myślenia i postępowania. Forma która pojawiła się w roku 1991 przy aresztowaniu prezesa NBP Grzegorza Wójtowicza oraz kilkanaście lat później byłego szefa Optimusa, Romana Kluski czy Andrzeja Modrzejewskiego (prezesa Orlenu). Kontynuacja tradycji organizacyjnej NKWD, między trzecią a piątą nad ranem (gimel)

lig, 14.04.2008, 20:18

A Ryszard Krauze takiego spektakularnego aresztowania uniknął. Przeczekał parę miesięcy za granicą, a wrócił niedługo po tym jak zmienił się minister sprawiedliwości. Bo w dwa tygodnie po zmianie ministra nakaz aresztowania (min. Ćwiąkalski twierdzi że bez jego wiedzy) został cofnięty. To dopiero obycie z formą co się zowie. (lig)

ping, 16.04.2008, 12:24

Już dałby się ten Krauze aresztować dla niepoznaki. A tak, naraził się na domysły kolegów z branży. (ping)

pong, 17.04.2008, 14:01

Jak podał dzisiejszy Puls Biznesu (str 12, MZL), we wtorek [13.04.] "z wyrazami ubolewania i sympatii" do prezesa Comarchu zadzwonił min. SWiA Grzegorz Schetyna, a Adam Góral [szef Asseco połączonego z Prokomem] zaprosił go na lunch który zjedli we środę. (pong)

a, 25.04.2008, 09:01

Co z tego, że krakowski sąd "orzekł dziś, że zatrzymanie Janusza Filipiaka, prezesa MKS Cracovia i firmy Comarch, było bezpodstawne". Dwa tygodnie wcześniej dla wydających rozkaz w policji nie było to jasne? (a)

Ustawa o podpisie elektronicznym

nadesłał ady, 31.03.2008, 23:20

Tak się przyglądam dyskusji w prasie i innych mediach nt ustawy o podpisie elektronicznym i zastanawiam, czy doczekamy wkrótce ?ustawy o leczeniu zęba metodą Smitha-Grubego?, jeśli takowa powstanie. Słowem, czy technika powinna zdobywać rangę prawa, tam gdzie to nie jest chyba niezbedne. (ady)

 

Opinie ====================================

Morg, 1.04.2008, 8:17

Ustawa powstawała w 2001 r. Można prześledzić protokóły sejmowe, kto ją wówczas forsował. (Morg)

Bibiana Reding w Polsce

nadesłał ady, 14.03.2008, 18:20

Dziś, w ramach serii odwiedzin regulatorów rynków telekomunikacyjnych krajów UE-12, była w Warszawie Bibiana (Viviane) Reding, komisarz UE ds społeczeństwa informacyjnego i mediów (spotkała się z Anną Streżyńską z UKE). Na konferencji zorganizowanej przez senacką komisję gospodarki narodowej oraz PIIT powiedziała m.in. że nie można w państwach UE "karać" użytkowników telefonów komórkowych wysokimi opłatami za roaming. Wspomniała też, że według badań UE, nowoczesne techniki wdrażane w MŚP podnoszą o ok. 50% efektywność małych i średnich przedsiębiorstw (ady)

 

Opinie ====================================

Jan Liguster, 14.03.2008, 18:25

Jak ona to policzyła? Z mojego rozeznania wynika, że w małych przedsiębiorstwach komputery są w ogóle niepotrzebne. A w średnich? No cóż, bywa różnie. (Jan Liguster)

daled, 15.03.2008, 12:34

Bardzo prosto policzyła! UE powymyślała tyle biurokratycznych przepisów, że w małym przedsiębiorstwie bez komputera o 33% spada efektywność w związku ze sprawozdawczością którą trzeba co miesiąc wygenerować. Pytanie, czy dałoby się tak opracować przepisy (niechby i komputerowo), żeby mikroprzedsiębiorstwa nie prowadzące sprzedaży detalicznej mogły się obyć bez komputera. (daled)

Głosowania elektroniczne w 2011 r.

nadesłał ady, 14.03.2008, 18:20

Pojawiają się kolejne artykuły prasowe na temat wyborów przez Internet. Ostatnio zaprezentowała tego rodzaju tekst GW (Maciej Uhlig, Jest rok 2011. Siedzę sobie przed komputerem i głosuję, 13.03.2008). Tekst nie rozważa zalet i wad tego rodzaju rozwiązania (zwłaszcza prawnych). Raczej sugeruje, że po prostu warto by je wprowadzić (ady)

Opinie ====================================

gimel, 14.03.2008, 18:54

Wybory elektroniczne, typowy pomysł sektora publicznego, ktory nie chce mieć strategii. Wolałbym żeby kolejność wdrożeń była mniej więcej taka:

  • w pełni elektroniczne symulacje budżetu - 2020 r.
  • ogólnopolski zintegrowany HR dla służby zdrowia - 2030
  • zintegrowany HR dla administracji panstwowej - 2040
  • e-petent - 2050
  • jawne stenogramy prac wszystkich komisji sejmu i senatu (z wyłączeniem tych z wysokimi klauzulami tajności) - 2060
  • .... (jeszcze kilka innych znacznie ważniejszych)
  • e-wybory - 2111 r.

gimel

a, 29.04.2008, 8:54

No dobrze, a czy przy wyborach elektronicznych będę mógł sobie wydrukować niezaprzeczalne potwierdzenie na kogo głosowałem?(a)



R&D w Polsce kwitnie, ale nie tam gdzie "powinno"

nadesłał ady, 06.03.2008, 15:29

Prace R&D w informatyce kwitną nam coraz mocniej. Ostatnie kilka lat w Polsce to eksplozja różnego rodzaju informatycznych przedsięwzięć badawczych. Są one związane zarówno z pojawieniem się funduszy UE, jak i ze wzmożoną aktywnością międzynarodowych firm IT, które coraz częściej doceniają wiedzę i umiejętnosci polskich informatyków. Również krajowe firmy mają spory udział w tworzeniu zespołów R&D, zatrudniając po sto i więcej osób w tym obszarze. Wyjątek stanowią podmioty, które "powinny" być awangardą, bowiem mają mają w nazwie przydomek JBR. Czy obecność międzynarodowych ośrodków R&D to nowoczesna forma drenażu mózgów, czy szansa dla społeczeństwa żyjącego tu i teraz. (ady)

Opinie ====================================

Jan Liguster, 06.03.2008, 16:06

Jaki tam znowu drenaż mózgów. Po prostu zdrowa konkurencja i tyle. Te mózgi bardzo często po prostu nie istnieją dla pracodawców krajowych. Jest to ziemia niczyja. Umiejętności badacza w krajowej firmie, bez wartościowania tego zjawiska, wymagaja niezupełnie tych samych kwalifikacji co w międzynarodowej. Dobrze że się ludzie zajmują sensowną pracą na miejscu. Ich doświadczenie przeniesie się wkrótce na inne dziedziny. Tylko żebyśmy przy tym R&D za bardzo się nie zeuropeizowali, z najgorszymi cechami tego zjawiska: letargiem i maksymalną entropią. Chyba dobrze byłoby, żeby nam trochę pozostało przy tym azjatyckiej drapieżności i nieszablonowych zachowań do kompletu. (Jan Liguster)

Bezpłatny Adonis

nadesłał Zbigniew Misiak, BOC, 18.02.2008, 14:47

Grupa BOC udostępnia bezpłatną, angielską wersję systemu Adonis:CE (Community Edition). Program można pobrać ze strony: www.adonis-community.com. Adonis:CE jest wersją Standalone narzędzia wspierającego zarządzanie procesami biznesowymi Adonis z kilkoma funkcjonalnymi ograniczeniami w porównaniu do komercyjnej wersji systemu. Adonis:CE zawiera komponenty modelowania, dokumentacji, analizy i symulacji (cztery algorytmy) oraz dodatkowo wsparcie dla tworzenia modeli BPMN wraz z możliwością wygenerowania kodu BPEL, jak również specjalny mechanizm do zarządzania ryzykiem. Możliwość importu i eksportu modeli przez XML pozwala na swobodne tworzenie dalszych interfejsów do innych narzędzi i systemów. (Zbigniew Misiak, BOC)

Opinie ====================================

ady, 19.02.2008, 17:45

Jak widzimy BOC bez kompleksów konkuruje z IDS Scheer. Scheer ma bezpłatne seminaria, a ci bezpłatne oprogramowanie. (ady)

gimel, 19.02.2008, 18:45

coraz więcej producentów oprogramowania BPM/BPA oferuje systemy w wersji darmowej (a nawet jako open source) aby rozpropagować tematykę zarządzania procesowego i potem, gdy klient będzie miał większe potrzeby zaoferować produkt komercyjny. Przykłady: Intalio oferuje jako open source swój system do modelowania i wykonywania procesów - ale ze wsparciem ograniczonym do bazy MySQL. Savvion oferuje darmowy soft do modelowania (Savvion Process Modeler) podczas gdy zarabiają na kompleksowych pakietach zarządzania procesami. Lombardi oferuje na zachętę modeler w modelu SaaS (Lombardi Blueprint dostępny przez przeglądarkę). (gimel)

amamam, 19.02.2008, 21:05

Skąd taka nazwa Adonis? Chyba nie dlatego że zginął młodo? Może kultem otaczają go kobiety? Czy po prostu jest to program działający jak piękny młodzieniec? Hmmm, czemu twórca, prof. Dimitris Karagiannis z Uniwersytetu Wiedeńskiego wybrał taką nazwę dla swojego dziecka? (amamam)



Jeden koniec kija? Prywatnie przez służbowy e-mail.

nadesłał ady, 04.02.2008, 10:01

W tekście Dwa końce kija, w CW z 29 stycznia 2008, mój ulubiony felietonista, Bogdan Pilawski, zauważa iż Niedawna wątpliwość, z jaką wystąpił nasz Rzecznik Praw Obywatelskich, a dotycząca prawa pracodawców do kontroli przesyłek poczty elektronicznej wysyłanych i otrzymywanych przez pracowników, wzbudziła oczywiste kontrowersje, głównie przez to, że prawo to właściwie zakwestionowała.

Mój wniosek z tego tekstu jest taki, że kij ma właściwie jeden koniec, a pracodawcy są beee, bo kontrolują pocztę pracowników. Tymczasem, jeśli RPO ma wątpliwości co do kontroli poczty elektronicznej, to dlaczego nie zastanawia się na temat nagrywania rozmów przez banki na infoliniach. Przecież tam też może dojść do rozmów rodzinno-intymnych. Moje zdanie jest takie: margines zachowań nie może zdominować całości. Środki komunikacji są teraz tak tanie i tak powszechne, że rozdzielenie kanału prywatnego od służbowego jest już obecnie banalnie proste. A część wspólna tych kanałów może zostać zminimalizowana, co nie znaczy zaraz że zlikwidowana. Słowo inwigilacja jest natomiast zbyt mocne. Ja użyłbym terminu backup kontaktów. Na tej bowiem zasadzie to wszelkie systemy CRM są też inwigilacją. Zastanawiam się tylko kiedy RPO zauważy i to.

A swoją drogą to środki techniczne dają teraz dużą swobodę pracownikowi: może wyjść do banku nie wychodząc z pracy, pójść na pół dnia na bazar (do Allegro), pooglądać sobie ciekawe filmy (Utube, iTV) czy kanały dla dorosłych, poczatować z byłymi kolegami ze szkoły (Gadu-Gadu, Nasza Klasa), pograć w gry intelektualne i mniej intelektualne, pobierać podkasty z ulubionych stacji radiowych (coraz są ciekawsze). Ale to już temat na odrębny felieton. Tym bardziej, że RPO na pewno w tej sprawie nie zabierze głosu. (ady)

aaaaa, 4.02.2008, 10:11

Sprawa jest niestety bardziej wieloaspektowa. To co robią, i więcej - czym się chwalą publicznie właściciele niektorych firm, to juz więcej niż inwigilacja. Znam przypadki, ktore dałoby sie określić jako e-niewolnictwo, bo szef zna każdy krok (również z tych zupełnie prywatnych) i każde niemal słowo, swych pracownikow. Efektem najczęściej jest szantaż i zastraszanie, a bywa, że i samosądy. Gdyby to jeszcze było tak, że ludzie byliby o tym poinformowani i mogli się bronić przez dostosowanie (tak jest w przypadku nagrywania rozmów w różnych call centres - po ostrzeżeniu o nagrywaniu można się rozłączyć). Ale nie, to wszystko, z pełną premedytacją robione jest bez ich wiedzy. (aaaaa)

ady, 4.02.2008, 10:58

Nie przypuszczałem że sprawa może wyglądać aż tak poważnie. Wykorzystywanie niewiedzy, szantaż i samosądy to rzeczywiście coś więcej niż brak kultury, zarówno tej potocznej, jak i organizacyjnej. Ale przydałoby się trochę konkretnych przykładów na ten temat. Bo bez nich trudniej jest o głębszą dyskusję. (ady)

 

ady, 6.02.2008, 9:58

zaskakująco syndykalistyczny komentarz wyraził natomiast niejaki Alek Tarkowski, socjolog nowych mediów, w Dzienniku.pl (7.01.08) Można oczywiście argumentować - jak robi to Ministerstwo Pracy - że firmowe komputery czy konta pocztowe są własnością pracodawcy i mają służyć wyłącznie pracy. Jednak także w firmie jest czas na odpoczynek, czy nawet rozrywkę. Większość pracowników robi sobie przecież przerwy na rozmowę, czytanie gazety czy picie kawy.

I jeśli pracodawca się na to zgadza, to powinien również zaakceptować korzystanie z poczty elektronicznej do celów prywatnych. A następnie zagwarantować swoim pracownikom prywatność, nawet jeśli czasami utrudnia to nadzorowanie ich wydajności.

No cóż, Autor tej opinii raczył wykreować modne dziś pojęcie tolerancji pozytywnej. Zawsze myślałem, że tolerancja to uczucie neutralne, a tu sugeruje się, że musimy nawet złodzieja hołubić i zagwarantować mu jeszcze prawa do godziwego uprawiania procederu. A zresztą co tu mówić o nadużywaniu skrzynek pocztowych. W 1998 r. kilka pracownic Akademii Medycznej w Gdańsku (czyli na koszt podatnika) wydzwoniło na usługi audiotele ok. 300 tys. złotych. Po kilku latach sąd zwolnił je z odpowiedzialności materialnej uzasadniając to niską szkodliwością społeczną czynu. Zdaje się że w tym kierunku pójdzie niedługo orzecznictwo w sprawie nadużywania e-maili. Jak tu się zżymać, że pracodawca musi bronić się sam. (ady)

Rok 2007...

...był na świecie szóstym rokiem z rzędu, w którym budżety IT rosły. (ICIC, biuletyn nr 10/2008, IVMX, 29.01.2008, 12:21

Opinie ====================================

ady, 29.01.2008, 12:31

Zbyt ogólny ten kwantyfikator. Były miejsca gdzie budżety malały. Np. cały sektor publiczny w Polsce w 2006 r. (ady)



Infobrokering ? co to jest

 

 

 

nadesłał Mateusz Pająk, GoldenINFO, 15.01.2008



 

Infobrokering oznacza wyszukiwanie i weryfikowanie informacji na zlecenie. To inaczej pośrednictwo w udzielaniu informacji. Usługa ta najbardziej rozwinęła się w Niemczech i USA i od niedawna ugruntowuje swoją pozycję także w Polsce.

Wprowadzenie

W szybkim tempie zwiększa się ilość informacji, zarówno w formie tradycyjnej ? drukowanych, jak i w elektronicznej ? publikowanych w sieci WWW i w elektronicznych bazach danych. Powoduje to, że poszukiwanie informacji, ich selekcja i ocena stają się skomplikowane i czasochłonne. Okazuje się tu niezbędna pomoc infobrokera, który pomaga w wyszukiwaniu i analizie zebranych danych. Infobroker (inaczej broker informacji lub cyberian) jest pośrednikiem między osobami i organizacjami potrzebującymi informacji na wybrany temat, a zasobami, w których te informacje się znajdują. Zawód brokera informacji powstał wraz z rozwojem nowych metod gromadzenia i przetwarzania informacji. Jego początki sięgają lat 60 XX wieku, kiedy zaczęły powstawać pierwsze komputery. Profesja ta jest najbardziej popularna w Niemczech, gdzie infobrokerzy specjalizują się w pozyskiwaniu informacji biznesowych, działając podobnie do wywiadowni gospodarczych i w Stanach Zjednoczonych, gdzie na inne potrzeby informacyjne oferowany jest znacznie szerszy wachlarz usług. W Polsce na razie jest to zawód mało popularny, ale powstało już kilka firm wyszukujących specjalistyczne informacje na zlecenie.

Specyfika usług firmy infobrokerskiej

Infobrokerzy sięgają w swojej pracy do wielu źródeł, poza Internetem (w tym tzn. głębokim Internetem) i są to biblioteki, ośrodki informacji, archiwa, radio, prasa czy telewizja. Gromadzą także informacje z komercyjnych baz danych, czy baz o ograniczonym dostępie, sięgają do źródeł zagranicznych.

Jeżeli informacje są zebrane, to infobrokerzy mogą w dowolny sposób je przetwarzać, analizować i opracowywać; wszystko zależy od konkretnego zapotrzebowania ze strony klienta. Efekt końcowy to raport, będący zestawieniem wyników prac. Gdy raport trafia w ręce klienta, może on wykorzystać go od razu do procesów decyzyjnych w swojej firmie.

Klienci firm infobrokerskich

Klientami firm infobrokerskich są firmy różnych branż i różnej wielkości. Można pokusić się o stwierdzenie, że niemal każda firma w swojej działalności ma potrzebę uzyskania określonych informacji. W zależności od potrzeb firmy, jej profilu i zakresu działania zależy, jakie to będą informacje, na jakim poziomie trudności i rozbudowania. W Polsce usługa ta dopiero się rozwija i dlatego nie występuje jeszcze znana a innych krajach, jak na przykład w Niemczech, specjalizacja usług infobrokerskich. W obliczu ogromu wszechobecnej informacji z niemal każdego tematu i jednocześnie w obliczu coraz większych potrzeb społecznych w pozyskiwaniu tych informacji dla własnych celów, niemieckie firmy niejako podzieliły się tematycznie na takie, które zajmują się tylko zagadnieniami prawniczymi, tylko zagadnieniami medycznymi czy nawet w ramach zagadnień prawniczych nastąpił dalszy podział w zależności od gałęzi prawa.

Podział ten u naszych zachodnich sąsiadów miał miejsce z powodu ogromnej liczby zapytań ze strony niemieckich firm i dotyczących przeróżnych zagadnień. Żadna firma nie jest w stanie specjalizować się we wszystkim, dlatego właśnie miał miejsce proces podziału tematycznego między niemieckimi firmami.

W Polsce taka sytuacja nie ma miejsca i wydaje się, iż jeszcze w najbliższej przyszłości nie nastąpi. U nas bowiem stosunkowo niewielki odsetek przedsiębiorstw zdaje sobie w ogóle sprawę z istnienia infobrokeringu.

Przykład zleceń

Bardzo częstym zapytaniem ze strony polskich firm są te dotyczące wyszukania danych kontaktowych do firm za granicą. Polscy przedsiębiorcy ustalają kryteria, jakie powinna spełniać firma, której poszukują. Są to albo ogólne kryteria co do miasta i branży, lub też bardziej skonkretyzowane, kiedy podaje się także szczegóły dotyczące oferowanych przez daną firmę produktów, warunków sprzedaży, kontakty do managerów i inne.

Wyszukane kontakty tworzą bazę danych. Wszystkie informacje z bazy danych są dokładnie sprawdzane tak, aby klient mógł otrzymać dane najbardziej aktualne i pewne, a więc nie zawierające błędów.

Ponadto wyszukiwane są produkty i usługi różnych branż z wielu krajów. Kolejna rzecz to analizowanie i porównywanie ofert przedsiębiorstw.

Ceny za usługi infobrokerskie

Ceny za usługi infobrokerskie są bardzo zróżnicowane. Każde zlecenie jest inne i nawet jeśli dwa niezależne zlecenia dotyczą tego samego tematu, to i tak cena za dane zlecenie będzie się różnić. Jest tak, ponieważ na cenę wpływa szereg czynników.

Główne czynniki, które wpływają na cenę to:

  • trudność w pozyskaniu informacji przez firmę infobrokerską (są zlecenie, których realizacja trwa 2 dni, a na inne potrzeba 2 tygodnie z konieczności poświęcenia większej ilości czasu na znalezienie odpowiedzi)
  • koszt pozyskania informacji przez firmę infobrokerską (firma infobrokerska ponosi różne koszty w dotarciu do informacji, np. dostęp do płatnych baz danych i inne)
  • obszerność raportu (wynikiem zlecenia mogą być zarówno pojedyncze informacje adresowe, jak także szerokie wielostronicowe raporty)

Skąd więc wiadomo jaka będzie cena za zlecenie? O tym klient dowiaduje się na początku współpracy i podejmuje decyzję, czy zaproponowane warunki cenowe mu odpowiadają.

Infobrokering rozwiązuje problem wyszukania i sprawdzenia interesujących danych i faktów w świecie pełnym informacji. Dlatego staje się niezbędną usługą dla większości firm, które zaobserwowały u siebie problem ze zdobyciem potrzebnych im informacji. (Mateusz Pająk, GoldenINFO)



Opinie ====================================

ady, 26.01.2008, 20:30

rozumiem, że obok www.goldeninfo.pl istnieją takie firmy infobrokerskie jak: www.e-quercus.pl, www.ibrok.pl, www.infobroker.bazarek.pl, www.vivento.pl, www.infobrokering.net, www.infopartner.pl, www.inforek.pl, www.viden.pl, www.seekers.pl, www.jzurek.com, www.maveninfo.bystra.pl

ale wiele z nich to jednoosobowa działalność, więc jak tym firmom zaufać, i jak porównać ich jakość względem takich molochów jak D&B, Kompass, PAP, Euromoney czy Reuter; dość duże firmy, które świadczą usługi infobrokerskie jako margines działalności.

wreszcie ostatnie pytanie, czy nie ma lepszego polskiego słowa na infobrokerstwo? może szperactwo czy pośrednictwo informacyjne?(ady)

gimel, 26.01.2008, 21:31

są zarzuty do firm infobrokerskich że kończą pracę tam gdzie zaczyna się problem; myślę że potrzeba jeszcze czasu na wykrystalizowanie się specjalizacji (gimel)

ady, 29.01.2008, 12:21

Właśnie, a gdzie jest granica? Przecież DiS też świadczy usługi infobrokerskie, a pracownicy IPN również. (ady)