Start Listy i opinie
Dodaj Serwis do UlubionychDodaj strone do ulubionychWyślij stronę mailemDrukuj stronę
Powrót na początek
listy nadesłane do DiS, opinie cudze i własne... Drukuj Email
Spis treści
listy nadesłane do DiS, opinie cudze i własne...
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Wszystkie strony

Bankowe systemy WERSALIKOWE

gimel, 19.11.2014, 1:46

Coraz ładniejsze i zabawowe te witryny bankowości elektronicznej banków. Ale jednocześnie wszelkie opisy przelewów banki nadal wypuszczają w WERSALIKACH. Czy to nie paradoks? (g)

 

Nie jesteśmy dotowani, więc przetrwamy

Kim, 29.08.2014, 23:50

Firma jest w całości finansowana ze środków własnych, nie korzystamy ze wsparcia przez fundusze Unii Europejskiej, zatem korzystając z naszych usług nie ryzykujesz, że firma zostanie zlikwidowana, gdy tylko zakończy się jej dofinansowanie.

(cytat z witryny Kim Business Solutions, Poznań, 29.08.2014)

 

Czy Żaneta Jeleń uwzględnia outsourcing pracy?

g, 26.08.2014, 8:59

Czy obecna szefowa amerykańskiego FED Żaneta Jeleń (Janet L. Yellen) w swoich decyzjach uwzględnia międzynarodowy outsourcing zatrudnienia? Z jej niedawno wygłoszonej analizy rynku pracy wydaje się, ze chyba nie za bardzo..

tutaj można znaleźć pełen tekst wystąpienia Janet L. Yellen z 22.08.2014 (po angielsku)

 

W Sopocie "honda rozjeżdżała ludzi"

gim, 20.07.2014, 23:12

Symptomatyczny dla pewnego stylu myślenia tytuł Gazety trójmiejskiej: "honda [...] rozjeżdżała ludzi". W całym artykule kierowca nie ma nazwiska, przez co prawie anonimowy dziennikarz (mcd, wer) i jego koncern, chronią dobra "osobiste" bezspornego przestępcy. A prawa ponad 20 pokiereszowanych osób niemal się nie liczą.

http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,16351018,Dramatyczne_nocne_sceny_w_Sopocie__Honda_wjechala.html

(gimel)

 

Myszologia nakręcająca się

gim, 03.07.2014, 02:25

Kolejne pokolenie nie umie wykorzystywać klawiatury komputera bo jakoby mysz jest dobra na wszystko.  Gdy mówię, że zejście w przeglądarce na koniec strony www to End, a powrót to Home budzę niedowierzanie. Wiem, komputery z klawiaturą dotykową wzmacniają chęć głaskania wszystkiego co na ekranie. Ale z ergonomią to nie ma wiele wspólnego. Jest faktem, że projektanci urządzeń kieszonkowych bardzo lekceważą skróty klawiaturowe, nie tylko zresztą ten aspekt ergonomii. (g)

 

 

Banki podważają prawa równowagi popytu-podaży

gim, 31.05.2014, 23:43

Jeśli nie masz pieniędzy na towar, inwestycję, to bank ci pożyczy -- zawsze i wszędzie. Jednak czy przyszło ci do głowy, że bank pożyczając tobie zaczyna zmieniać reguły równowagi popytu i podaży?

Bo oto nagle kupujesz coś na co nie byłoby cię stać. Gdybyś ty i wielu takich jak ty nie kupił teraz, producent szybciej obniżyłby ceny. A tak tego nie zrobi, bo dzięki bankowi sprzeda za wyższą cenę.

Rola banków jest ważna, ale ten aspekt wpływania na boskie prawa popytu i podaży wydaje się dość niebezpieczny i nieprzewidywalny. Tym bardziej, że samym bankom prawie w ogóle nie pozwalamy upadać.

Wirtualizacja pieniądza nie jest tylko zabiegiem technicznym. Pieniądz wirtualny powinien mieć tak samo ścisłe prawa emisji, jak pieniądz fizyczny. A może nawet bardziej?

(gim)

 

 

Ile kosztuje kolejna odsłona PESEL

gipel, 24.04.2014, 12:03

Urzędnicy przyznali w końcu za ile kupują kolejną odsłonę systemu PESEL. Centralny Ośrodek Informatyki (przedsiębiorca wpisany do KRS)  dostaje z budżetu na ten cel prawie 100 mln zł netto (121.623 tys zł brutto).

Tyle jawnie, w postaci ukrytych dotacji więcej. Jest to przypuszczalnie najdroższy z dotychczasowych "nowych" peseli. Budowany w tajemnicy i bez przetargu

MSW odmówiło udostępnienia umowy. Jest wyrok sądu nakazujący - ale dotychczas niewykonany. (gip)

 

Prawie wszystkie dotacje patologizują rynek

gimel, 26.03.2014, 14:48

Dofinansowywanie dużymi pieniędzmi małych rynków (np. rynku szkoleń, ale prawdę mówiąc i większości innych, bo wobec dotacji UE większość polskich rynków wydaje się mała) może doprowadzić tylko do patologii i wynaturzeń.

Dlatego sugeruję wszystkim którzy mają na to wpływ rozważenie dofinansowywania tylko i wyłącznie tych inwestycji, których naprawdę żadna firma nie jest w stanie poprowadzić samodzielnie. Moim ideałem jest w tej chwili autostrada Suwałki-Ustrzyki Dolne ? nic więcej; resztę zbudowałaby, dobudowała, uzupełniła, twórczo rozwinęła niewidzialna ręka rynku (informatykę też).

Przypominam, ze ok. 70 lat temu Korea Południowa zaczęła swój rozwój od stworzenia wielkiej autostrady przez cały kraj; żadnej promocji innowacyjności wtedy jeszcze nie było ? Samsung urodził się samodzielnie - na podatnym gruncie. (g)

 

Jedni Data Center budują drudzy zamykają

jl. 16.03.2014, 01:04

Nie mogę się nadziwić: Solorz właśnie ukończył stawianie Data Center w Grodzisku Mazowieckim kosztem 80 mln zł, a NBP wycofuje się z budowy centrum zapasowego w Zalesiu, zamrażając 77 mln zł. Czy naprawdę nie mogli się porozumieć? (jL)

 

Żyją, mimo że zmarli?

Izabela Trojanowska, dyrektor departamentu NFZ, podczas posiedzenia sejmowej komisji administracji i cyfryzacji 23.01.2014

Ostatnio zweryfikowane dane wskazują, że około 19 tys. osób w systemie ZUS nie żyje, ponieważ został wypłacony zasiłek pogrzebowy, natomiast na poziomie PESEL-NET te osoby nadal żyją. (g)

 

Chcesz zamieścić swoje zdanie na stronach DiS, Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. zamieszczone tutaj opinie, podając swoje dane i ew. pseudonim pod którym chcesz wystąpić. Prawdopodobnie zamieścimy je najdalej po 24 godzinach. Zastrzegamy skrót nadesłanych opinii, a także poprawianie interpunkcji i ortografii, a nawet stylu nadesłanych postów. Staramy się brać odpowiedzialność za to co publikujemy. Możesz też nadesłać opinię otwierającą nowy wątek dyskusji. Próbuj! Może opublikujemy.